2011-09-08 18:29:36• hírek • Kocsis Zoltán

A város nem fizet a tanároknak

A közalkalmazottak, beleértve a tanárokat is, fizetése az elmúlt egy-két évben számtalanszor módosult, ám legtöbb esetben a kézhez kapott pénzösszeg kevesebb lett, mint az azt megelőző hónapban. Országszerte sok pedagógus, sőt tanügyi intézet is a bírósághoz fordult igazáért, amivel tovább fokozta a Romániát oly gyakran jellemző kaotikus állapotokat.

Van aki a közalkalmazottak fizetését 25%-al csökkentő rendelet „ellen" nyert pert, van aki a parlament által előbb elfogadott, majd később eltörölt 50%-os fizetésnövekedést érintő törvény elleni keresete után dörzsölte a tenyerét. Legtöbb esetben ugyanis a bíróságok kimondták: követelésük jogos, így visszamenőleg meg kell kapniuk az illető pénzösszegeket. Szintén közös  ugyanakkor, hogy legtöbb esetben senki se tudja, hogy ki fog fizetni. Szatmárnémeti biztosan nem!

Ilyés Gyula polgármester sajtótájékoztató keretein belül elmagyarázta, hogy a pedagógusok béreit ugyan a polgármesteri hivatal és a Város Tanács osztja le, ám ezt a szakminisztérium előírásai szerint teszi. A helyi hatóságokon tehát gyakorlatilag csak átfolyik a pénz.

„Hiába hozott végrehajtandó határozatot több esetben is a bíróság, Szatmárnémeti biztosan nem fog fizetni. Egyrészt, mert e fölött a pénz fölött mi nem rendelkezünk. Másrészt, mert ha megtennénk, akkor az előre meghatározott alapból vehetnénk el pénzt, ami azt vonná maga után, hogy az év utolsó hónapjaiban nem minden tanár kapná meg a jogos bérét. Harmadrészt pedig, mert máshonnan nincs honnan fizessünk", magyarázta a polgármester.

Ilyés kaotikusnak és felelőtlennek nevezte a román parlament működését és utóbbi jelzővel illette a bíróság egyes ítéleteit is. Leszögezte ugyanakkor, hogy nem tudja, mi lesz ezen bírósági döntések következménye (melynek szerinte még évek múlva is következményei lesznek), ám határozattan kijelentette: amennyiben a tanügyi- vagy a pénzügyminisztérium nem utalja át a szükséges összeget, akkor Szatmárnémeti nem fog eleget tenni a bírósági döntéseknek, mert nem akarja kockáztatni a többi pedagógus fizetését.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: